В Русия е започнало масово производство на тритонни авиобомби ФАБ-3000. Това са съобщили от Министерството на отбраната на Руската федерация при  посещение на министър Сергей Шойгу в предприятията на отбранително-промишления комплекс в Нижегородска област, предава РИА Новости.

"Сергей Шойгу е информиран, че от февруари тази година в предприятието е организирано масово производство на ФАБ-3000", се посчва в съобщението на  руското ведомство. Руският министър е информиран още, че "предприятието е увеличило многократно производството на авиобомби ФАБ-500, удвоило е производството на ФАБ-1500"

Самата ФАБ-3000 е неуправляема бомба, разработена още в СССР. Не е известно дали ще бъде оборудван с нов контролен модул. 

По данни на руското ведомство само далечният бомбардировач Ту-22М3 официално може да използва ФАБ-3000, но този самолет не може да използва бомби от УМПК (универсален модул за планиране и корекция). Един от основните носители на боеприпаси с този модул е ​​фронтовият бомбардировач Су-34, но той от своя страна официално не е носител ФАБ-3000. 

Възможно е по-късно Су-34 и Ту-22М3 да преминат подходяща модернизация. Формално пречките за това са малко, защото максималното бойно натоварване на Су-34 достига 12 000 килограма при боен радиус 1000 километра. 

Универсалният модул за планиране и корекция на полета (УМПК ) е монтиран модул, който преобразува конвенционалните неуправляеми бомби (по-специално ФАБ-250 и БАБ-500 M-62) в планиращи бомби - високоточни боеприпаси с увеличен обсег.