Басманният съд на Москва арестува осми заподозрян по делото за терористичния акт в "Крокус Сити Хол" Алишер Касимов, съобщава кореспондент на РИА Новости от съдебната зала.

"Искането на следствието е удовлетворено и срещу Алишер Касимов е избрана мярка за неотклонение под формата на задържане под стража за срок до 22 май“, обяви решението съдия Елена Ленская.

На въпрос разбира ли обвинението, Касимов заяви, че просто е дал апартамента си под наем чрез платформата "Авито“. Според него той не е знаел, че приютява бъдещи терористи. Заседанието скоро беше закрито за обществеността.

Касимов е руски гражданин, родом от Киргизстан. Мъжът е индивидуален предприемач и държи кафене, в което работи. Живее близо до Красногорск в село Путилково. Има средно образование и три деца.

Това е първият заподозрян по делото, на чието заседание присъстваха близки – майка, брат и чичо. Майката на Касимов се разплака, когато синът й беше вкаран в залата. Съдия-изпълнителите решиха да не ги канят в заседателната зала поради "шумното“ им поведение.

Преди ден Басманният съд арестува бащата и синовете Исроил, Диловар и Аминчон Исломови до 22 май. Източник, запознат със ситуацията, каза за РИА Новости, че Диловар е притежавал автомобил "Рено", с който терористите са избягали от местопрестъплението.

Той продава тази кола през февруари, докато застрахователната полица Гражданска отговорност за тази кола остава при Исломов и не е била преиздадена, следва от документите.

Според Следствения комитет един от извършителите на терористичната атака Шамсидин Фаридуни е вербувал Аминчон Исломов в организираната група не по-късно от януари 2024 г., а Диловар - не по-късно от 11 март 2024 г.

Нападението срещу концертната зала "Крокус Сити Хол" в Красногорск край Москва стана вечерта на 22 март. Четирима души нахлуха в сградата и започнаха да стрелят по хората от упор. Те устроиха и пожари на няколко места.

Според председателя на Следствения комитет Александър Бастрикин загиналите са 139 души, 40 от които от огнестрелни рани, а 182 са ранени.