Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери преустанови работата на заседанието по конституционните промени, без да предложи дата за гласуването им, предава скопската електронна медия А1 On.

В хода на дебатите координаторът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски поиска проверка на броя на гласовете, на които може да разчита управляващото мнозинство на СДСМ.  Джафери обаче преустанови заседанието, като обяви, че подновяването му ще бъде обявено на по-късен етап.

Източници на медията твърдят, че председателят на парламента няма да насрочи продължаване на сесията, докато управляващото мнозинство не бъде сигурно, че разполага с необходимите 80 депутати, за да се гласува за отваряне на Конституцията. Отбелязва се, че това е негово "процедурно право“. Според A1 On това няма да се случи преди 29 август.

Процедурата може да продължи месеци, теоретично дори до края на мандата на настоящия състав на парламента. Цялата процедура за промени в Конституцията може да бъде прекратена със самото разпускане на парламента.

Психологическите срокове на правителството са някъде до края на ноември, когато ще бъде издаден докладът от скрининга. Ако конституционните поправки не бъдат приети дотогава, правителството се опасява, че Албания и Северна Македония ще бъдат разделени в процеса на преговорите за членство в Европейския съюз.

Твърди се, че към настоящия момент СДСМ може да разчита на 72 гласа "за“ прокарването на промените в Конституцията, които включват вписването на българите като държавотворен народ. Решението за започване на процедури за промени в Основния закон се взима с мнозинство от две трети, или 80 гласа, припомня медията.