Ръководителят на македонската дипломация Буяр Османи заяви днес, че е много чувствителен към темата за езика на омразата на етническа основа и насилието от омраза. В отговор на въпрос, свързан с побоя над вицепрезидента на българския клуб "Шемето" от Струга, той отбеляза, че мнозина са били изненадани защо е отишъл толкова бързо в болницата в София, както при инцидента с Християн Пендиков от Охрид, предава скопското електронно издание "Локално".

"Моят праг на чувствителност е много нисък, когато става дума за език на омразата на етническа основа. Повярвайте ми, аз не деля българите от албанците или ромите или не знам още от кого. Ние сме страна, която е еталон за междуетническа толерантност и няма да позволим на никого да нарушава тази норма. В случая помолихме всички да не бързат с квалификациите, а да видим какво точно се е случило. Министерството на външните работи е първата контактна точка и аз се свързах с всички и им казах, че не трябва да отлагаме нито час в изчистването на този случай“, подчерта Османи.

Според министъра има две версии за нападението срещу Бекир Кадриески.

"Едната на нападателя, другата на нападнатия, които са напълно различни. Нека прокуратурата да ги изясни и тогава, ако има елементи, аз ще реагирам повече от всеки български политик, защото това е тема, която няма да допуснем да се развие като тенденция в тази държава. Трябва да унищожим езика на омразата и насилието. Да не политизираме темата, защото даваме лоши послания, да предизвикваме етническа омраза във всеки инцидент, за да получим някаква защита. Трябва да внимаваме“, добави първият дипломат на Скопие.