Правителството на Португалия планира да въведе пилотно четиридневна работна седмица както в публичния, така и в частния сектор, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.

Проектът ще се реализира от следващото лято. Той не предвижда намаляване на заплатите на работещите в компаниите, включили се в инициативата. До януари 2023 г. ще се събират заявления от фирми, заинтересовани от експеримента, който ще продължи шест месеца. Португалското правителство няма да субсидира предприятията, участващи в пилотния проект, за да получи обективна оценка.

"Ще видим истинския интерес от страна на компаниите, това, което предлагаме, е подкрепа за промяна на процесите за увеличаване на производителността", обяснява един от координаторите на инициативата Педро Гомес. "Ако има малко компании, това ще е индикатор, че не си струва си да преминем ъм следващия етап, защото няма интерес. Ако има много компании, това ще бъде, защото интересът ще бъде искрен“.

 

Очаква се втората фаза на проекта да се разпространи в публичния сектор през 2024 г. Освен това в един от етапите 60 произволно избрани компании ще получат грантове за провеждане на проучване за сравняване на ефекта от въвеждането на четиридневна седмица с компании, които поддържат традиционен работен график.