"Службата за безопасност на Украйна задържа ръководителя на Полтавския районен съд". Тя е заподозряна в сътрудничество с руските специални служби и предаване на данни за украински защитници, това съобщиха от Службата за безопасност на Украйна, цитирана от УНИАН.

Лариса Богомолова, която е ръководела Полтавския районен съд от юли 2022 г. е била вербувана от ФСБ за извършване на разузнавателна и подривна дейност срещу Украйна.

Както съобщи СБб, съдията се е присъединила към руските специални служби още от нахлуването на Руската федерация, по това време тя е работела в Бердянск, като съдия в градския районен съд .

Отбелязва се, че след превземането на южния град жената доброволно е останала във временно окупираната част на Запорожка област, където се е "срещнала" с представителя на ФСБ и му е дала съгласие за "мълчаливо сътрудничество в полза на страната-агресор".

"Спецслужбата установила, че в края на март 2022 г. е предала информация на окупаторите за прехвърлянето на трима бойци от отделния спецназ "Азов“ от Мариупол в района на Мангуша".

"Тогава, въз основа на нейния "сигнал“, нашествениците се опитаха да намерят местоположението на украинските военни. Освен това предателят призова други служители на съда да подкрепят руските окупатори и да им сътрудничат. Ако е чуела възражения тя е "предадавала“ хората на руските наказателни органи“, се посочва в доклада.

Разследващите са установили, че миналата година извършителката е заминала за територията, контролирана от Украйна, където по-късно се е установила в Полтавския районен съд. Служителите на СБУ я разобличили и документирали поетапно престъпните действия. Въз основа на събраните доказателства разследващите от Служба за безопасност й съобщили за подозрение по ч. 2 на чл. 111 от Наказателния кодекс на Украйна (държавна измяна, извършена при военно положение).

Службата за безопасност на Украйна отбеляза, че в момента се решава въпросът за отстраняването на заподозрената от длъжност и избора на превантивна мярка - задържане.