Полското министерство на отбраната обяви уволнението на генерал-лейтенант Ярослав Громаджински. Както пише СТРАНА.ua, той, заедно с американските военни, е отговарял за обучението на украински войници.

Те решиха да отзоват генерал-лейтенант Громадзински от поста му на командир на Европейския корпус (Eurocorps), група от сили за бързо реагиране, базирани в Страсбург.

Полското министерство на отбраната заяви в изявление, че причината за отзоваването на генерала е началото на проверка на военното контраразузнаване във връзка с "получаване на нова информация за офицера“.

Въпреки че Министерството на отбраната на страната не дава подробности, се казва, че става дума за "разследване за достъп до държавни тайни“ на полскиq генерал-лейтенант.

"Друг офицер ще бъде незабавно назначен на длъжността, заемана от генерал-лейтенант Ярослав Громаджински“, поясни говорителят на полското министерство на отбраната Януш Шеймей.

Громадзински оглави Еврокорпуса през юни 2023 г. През последните месеци генералът също служи в Международната група за подкрепа на Украйна във Висбаден, Германия, и отговаряше, заедно с американски офицери, за обучението на украинската армия.