В петък на полигона Нова Демба в Подкарпатското воеводство (югоизточно от Полша) започнаха най-големите военни учения на страните от Вишеградската група (В4, Полша, Чехия, Словакия, Унгария), наречени Пума-2022. Сценарият на ученията, които ще продължат до 9 ноември, отчита и аспектите на руската пълномащабна агресия срещу Украйна, съобщава PAP.

Във военните маневри участват около 2000 военнослужещи и около 300 единици бойна техника. Освен подразделения от страните В4, в учението участват и подразделения от Великобритания и САЩ.

Според представителя на 18-та механизирана дивизия на полските въоръжени сили Пржемислав Липчински целта на ученията е да се повиши оперативната съвместимост на съюзническите сили, както и да се провери способността за планиране, организиране и провеждане на тактически операции в сътрудничество със съюзниците.

Сред въпросите, които ще бъдат отработени по време на ученията, ще бъдат по-специално: изпълнението на маневрена отбрана, преодоляване на водното препятствие на река Сян, ликвидиране на последствията от химическо замърсяване на района, тестване на процедурите за насочване на артилерийски огън. (Call For Fire), медицинска евакуация (Medevac) и осъществяване на общо огнево поражение. Ученията ще се провеждат ден и нощ.

Липчински отбеляза, че тазгодишните учения ще вземат предвид опита и уроците от войната в Украйна.

В ученията участват основно подразделения от бронетанкови и механизирани войски, както и артилеристи, сапьори, химици и разузнавачи.

Един от епизодите на учението предвижда съвместни стрелби на бронетанкови части на Полша, Великобритания и Чехия. По-конкретно общият огън ще се води от полските танкове Leopard, британските Challenger и чешките танкове T-72, подкрепени от механизирани части, артилерия и авиация.

Успоредно с ученията "Пума-2022" ще се проведат и командно-щабните учения "Система-22", "Гепард-22" и "Сан-22".