В Полша е в ход мащабна операция за ремонтиране на повредена в боевете в Украйна артилерия и бронирани машини, за да стане възможно обратното им връщане на фронта, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

Ремонтните дейности се извършват от компания, принадлежаща на Polish Armaments Group на място, чието местоположение не се разкрива, но се уточнява, че е с размерите на футболно игрище.  

Заводът работи на три смени денонощно, освен това е в постоянна връзка с украинците на бойното поле, предлагайки с помощта на криптирани програми как да ремонтират танкове, ракети и други оръжия на място.

Работата на предприятието се наблюдава от въоръжени служители на Агенция "Вътрешна сигурност", чиято задача е да предотвратяват диверсии, подобни на тези, извършвани в оръжейни заводи в други страни, в частност в България.

Всеки от около 400-те работници, нает на работа, задължително трябва да е гражданин на Полша. Процесът на проверка за нови служители може да отнеме няколко месеца, отбелязват от редакцията.

В бъдеще Полша ще играе важна роля в ремонта и поддръжката на американските танкове Abrams и германските Leopard 2, които ще бъдат доставени на Украйна.