Полските власти очакват извинение от украинския президент Володимир Зеленски за Волинското клане. Това заяви в интервю за портала Onet говорителят на Министерството на външните работи на страната Лукаш Ясина.

В отговор на въпроса дали Зеленски трябва да се извини за Волинското клане, Ясина отбеляза, че в ситуация, в която "украинската държава не е направила това, президентът Зеленски трябва да поеме повече отговорност“.

Според Ясина той трябва да каже: "Съжалявам, молим за прошка...Тази формула работи много добре в полско-украинските отношения“, увери той.

"Ние, поляците, като държава, поехме отговорност за престъпленията, извършени от нашата страна срещу украинците. Украйна не е поела такава отговорност, въпреки че много се промени към по-добро", добави Ясина.

През февруари 1943 г. членове на Организацията на украинските националисти (ОУН) започват  акция за унищожаване на полското население във Волиния в Северозападна Украйна. Наказателните операции достигат своя връх на 11 юли 1943 г., когато части на ОУН-УПА (Организация на украинските националисти - Украинска въстаническа армия) атакуват около 100 селища. Жертвите са около 100 000 души.