Министърът на отбраната на Перу Алберто Отарола обяви в ефира на държавния телевизионен канал TVPerú въвеждането на режим на извънредно положение заради протестите в страната.

"След няколко часа официалната преса ще публикува указ за обявяване на извънредно положение в цялата страна за 30 календарни дни“, съобщи Отарола. Както уточни министърът, през този период националната полиция ще подпомага въоръжените сили на страната в опазването на реда.

Политикът припомни още, че за времето на извънредното положение се въвеждат редица ограничения на гражданските права, като "правото на събрания, неприкосновеността на жилището, свободата на движение, както и личната свобода и сигурност“. По думите му това се прави за възстановяване на реда и осигуряване на универсални права и гаранции за всички граждани на страната.

След като Педро Кастило бе отстранен от поста на 7 декември, в Перу започнаха мащабни протести. Демонстрантите, настояващи за предсрочни избори, блокират пътища, окупират летища, щурмуват седалища на правителствени и правоприлагащи органи, както и офиси на медии.

Протестите са съпроводени с палежи и нападения срещу фирми и търговски обекти. От началото на демонстрациите седем души са загинали, над 110 полицаи са ранени при сблъсъци с агресивно настроени граждани. Властите обявиха извънредно положение в департаментите Апуримак, Арекипа и Ика, но това все още не е довело до нормализиране на ситуацията.

Новите власти на Перу обещават да предотвратят разпространението на хаоса и да възстановят контрола. В същото време членовете на кабинета на министрите възнамеряват да отидат в регионите, за да установят пряк диалог с протестиращите. Във вторник вечерта бе обявено въвеждането на извънредно положение по пътищата на Перу, много от които в момента са блокирани от участници в антиправителствени демонстрации. Въоръжените сили бяха инструктирани незабавно да вземат под защита стратегически обекти, включително летища.