20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия приключи (ККП) в Пекин с одобрението на поредица от резолюции - по доклада на 19-ия Централен комитет, по доклада за работата на 19-та Централна комисия за проверка на дисциплината и за изменения в устава на партията, съобщава кореспондент на РИА Новости.

Заключителното заседание бе председателствано от генералния секретар на ККП Си Дзинпин и на него присъстваха около 2300 делегати от цялата страна, представляващи 96,7-те милиона членове на политическата сили.

"Обявявам 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай за закрит“, обяви Си Дзинпин.

Всички документи бяха приети единодушно от всички делегати в залата, нямаше въздържали се и против, отбелязва агенцията.

Конгресът одобри и състава на 20-ия Централен комитет на ККП, както и новия състав на Централната комисия за проверка на дисциплината.

Окончателните списъци с кандидати за влизане в новия ЦК на КПК и Централната комисия за проверка на дисциплината бяха одобрени на заседание в петък от Президиума на конгреса и предадени на делегатите за разглеждане. Гласуването се проведе тази сутрин.

През седемте дни на конгреса, открит на 16 октомври, делегатите разгледаха отчета на 19-ия ЦК на ККП, отчета за работата на 19-ия ЦК на партията за проверка на дисциплината, измененията в устава на ККП, а също така избраха 20-ти Централен комитет и Централната комисия за проверка на дисциплината.

Първият пленум на 20-ия ЦК на КПК ще се проведе в неделя. В рамките му ще бъде назначен нов състав на Политбюро на ЦК и Постоянния комитет на Политбюро – т.е. партийно-политическият елит, който ще управлява страната през следващите пет години. Очаква се китайският лидер Си Дзинпин да бъде избран за трети мандат като генерален секретар на ККП.