Днес изтича един месец от началото на сеизмичната активизация в румънската област Олтения. На 13 февруари беше поставено началото на земетръсна серия в югозападния окръг Горж на Румъния. Там, в Южното Подкарпатие, за по-малко от едно денонощие се случиха две умерено силни земетресения – с магнитуд 5.0-5.2 в 16:58 местно време в понеделник, и с магнитуд 5.5-5.7 в 15:17, вторник 14 февруари; първата оценка и в двата случая се отнася за магнитуд по динамичната скáла, втората - по скáлата на Рихтер. Това съобщи за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Активизацията е близо до контакта на южните части на Карпатския масив с депресията Гетика. Депресията Гетика, от своя страна, на юг граничи с разлом в контактна област с Мизийската платформа. В активирания район са разпознати две разломни системи – в направление северозапад-югоизток и в направление изток-запад. Румънските колеги определят първата за действала в случая. Активираното пространство е в дълбочини от близо до земната повърхност до около 17-18 километра (км), т.е. включва се в земната кора.

През изтеклото време жители в епицентралния район са усетили най-малко 106 труса, 65 от тях през първата седмица на активизацията; такива са данните в земетръсния каталог на Европейския център. За същия период от време Румънският сеизмологичен център в Букурещ локализира 215 труса с магнитуд 2 и повече по скáлата на Рихтер. Тук трябва да се отбележи, че Националният научно-изследователски институт по физика на Земята в Букурещ съобщава още на 17 февруари за 540 инструментално “засечени" трусове, разбира се по-голямата част от тях - неусетени.

Сеизмичната активност в района не е вече така интензивна. Честотата и магнитудът на вторичните трусове намаляват. Последен относително по-високомагнитуден афтершок – магнитуд 4.0 по скалата на Рихтер – се случи на 22 февруари. След този трус Националният център на Румъния обявява още около 50 труса с магнитуд над 2, като магнитудът на десетина от тях е над 3. Подобно развитие на сеизмогенния процес не изключва реализация на още някой по-силен вторичен трус.

Максималните сътресения в епицентъра от станалите земетресения са с интензивност от VI степен по 12-степенната скала. С най-голяма значимост е въздействието от земетресението с магнитуд 5.5, станало във вторник 14 февруари. То има обширна област на усещане, която се простира до около 500 км от епицентъра в Хърватска и Черна гора, до около 450 км в България (Бургас) и Румъния (Констанца), до към 400 км в Босна и Херцеговина (Кобиля Глава). Информация за усещане има още от Австрия, Северна Македония, Югозападна Украйна и Турция, както и от близко разположените Сърбия (до V степен в Пожаревац) и Унгария. Масово усещане е предизвикано в румънските селища Търгу Жиу, Крайова, Дева, Тимишоара и други на епицентрални разстояния до 80 км. В България земетресението е усетено, без повреди, по западните територии до Сандански, цялото дунавско крайбрежие до Силистра, във високоетажни сгради на Източна и Югоизточна България, в големите градове на Южна България до Родопите.

Както се практикува и в България, в епицентралната зона на Олтения е разгърната инструментална мрежа, от която се изпращат регистрации в реално време до Румънския национален център за обработка и анализ.

Румънските сеизмолози отбелязват, че сеизмичността се проявява спорадично в района на коментираната активност. На 115-120 километра в изток-североизточна посока от новата активизация в началото на 1916 година става земетресение с магнитуд 6.4 (земетръсен каталог на Унгария); усетено е и у нас. По-късно, на 20 юни 1943 година, в сега активирания район е идентифицирано земетресение с магнитуд 5.2 и дълбочина на огнището около 20 км (румънски каталог).