От 29 декември щатът Ню Йорк ще разреши законните продажби на марихуана за развлечение - точно навреме, за да постигне целта си да започне регулирани, обложени с данък продажби преди края на годината, коментират в редакцията на Bloomberg.

Housing Works, базирана в Ню Йорк организация с нестопанска цел, която управлява верига от магазини, ще започне продажби в един от обектите си в Манхатън, обяви губернаторът Кати Хочул в сряда. Всички приходи ще бъдат насочени към благотворителната организация, която предоставя услуги на бивши затворници и хора, живеещи с ХИВ или СПИН. Тя е една от три дузини групи и лица, наградени с първите лицензи за търговия на дребно в щати миналия месец.

"Тяхната десетилетия работа с маргинализирани общности ги прави перфектен партньор в усилията да се гарантира, че пазарът на канабис в Ню Йорк предоставя значими възможности за тези, които са най-засегнати от неуспешните политики за криминализиране на канабиса в миналото“, подчерта щатският сенатор Лиз Крюгер в изявление.

Стартирането представлява нещо повече от това, което би могло да бъде вторият по големина легален пазар на марихуана в света извън Калифорния. То е опит за въвеждане на регулации точно там, където други щати са се провалили. Ню Йорк възприе нов подход, който има за цел да включи афроамериканци - непропорционално арестувани за марихуана в миналото - в легалната индустрия. Освен това се обещава да се отделят доставчиците от търговците на дребно в т.нар. двустепенна система.

Лицензите за търговия на дребно бяха предоставени на хора, които имат присъда за канабис, и организации, които предоставят услуги на хора, които са потърпевши от правоприлагащи мерки срещу наркотиците. Има планове да се позволи на тези лицензополучатели да извършват доставки с велосипеди и скутери. Ню Йорк също даде лицензи на 280 фермери да отглеждат първите растения канабис за в щата.