Полицията в Норвегия арестува още един заподозрян в шпионаж гражданин на Русия, предава Reuters, като се позовава на обществения оператор NRK.

Арестът е извършен в арктическия град Тромсьо, поясниха от службата за сигурност (PST) на скандинавската страна.

Мъжът, който е работил като учен в университета в Трьомсо, се е представял за бразилски гражданин, но полицията смята, че самоличността му е руска. Според властите той представлява "заплаха за основните национални интереси" и трябва да бъде експулсиран от Норвегия, каза заместник-шефът на PST Хедвиг Мое пред NRK.

Норвегия, член на НАТО, граничи с Русия в Арктика и засили сигурността след началото на войната в Украйна по-рано тази година.

Арестуваният е пребивавал в Норвегия от 2021 г. От PST подозират, че се е опитал да се установи в страната под фалшива самоличност, докато тайно е работил за руското разузнаване.

След експлозиите по двата газопровода "Северен поток“ в Норвегия зачестиха задържанията на руски граждани. Миналата седмица властите на скандинавската страна задържаха руски гражданин по подозрение, че е управлявал дрон.

По-рано в норвежката провинция Нурланд във връзка с незаконна фотография бяха задържани, а след това освободени четирима руски граждани.