В Националния дворец на културата се провежда конференция "Западни Балкани“ (Western Balkans Summit), организирана от фондация "Нова посока“ и евродепутата Ангел Джамбазки. Модератор на събитието е Благовест Тичев.

Темата на Панел I бе "Процесът по разширяването на ЕС в посока Западни Балкани. Пътят напред“, предаде специалният пратеник на ИА "Фокус“ Иван Христвов.

Двама еврокомисари ще се включат в конференцията "Западни Балкани“ в София. Оливер Вархей - комисар по съседство и разширяването на Европейския съюз, направи обръщение при самото откриване на конференцията, която стартира в 10:00 часа в зала 10 на НДК. В 11:45 часа на място ще говори комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

В събитието ще участват още Емилия Реджепи - заместник министър-председател на Република Косово за въпросите на малцинствата и човешките права, бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев, евродепутатите Богдан Ржонца (Полша), Ладислав Илчич (Хърватия), Ана Фотига (Полша) и Чарли Ваймерс (Швеция),  политици от региона, професори, журналисти и общественици.

Доклад "Присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз: Исторически преглед на отношенията между Република Северна Македония и Република България“ ще изнесе доц. д-р Милен Михов.

По време на конференцията ще се обсъждат процесът по разширяването на Европейския съюз в посока Западни Балкани, подобрената свързаност на Западните Балкани и сигурността, миграцията и външната намеса в Западните Балкани. На фокус ще бъдат войната в Украйна, енергийната и икономическа кризи и отражението им в регионален план. Ще бъде проведена и кръгла маса на млади политически лидери.