Германската полиция е арестувала на летището в Мюнхен заподозрян за предаването на секретна информация на руските спецслужби, съобщава баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung, като се позовава на информация от разследващите органи.

Пояснява се, че заподозреният е предполагаем съучастник на служител на Федералната разузнавателна служба (BND), който бе арестуван през декември миналата година за шпионаж в полза на Русия. Според главния прокурор мъжът е заподозрян, че е пренесъл секретната информация, събрана от служителя на BND, в Русия и я е предал на тайните й служби. По данни на властите арестът му е извършен в неделя, когато заподозреният – германски гражданин – се е връщал в страната след пътуване в САЩ. Той не е служител на BND, поясняват

Служителят на BND Карстен Л. бе арестуван в Берлин на 21 декември по подозрение в държавна измяна. Арестуваният в неделя е обвинен в съучастие в държавна измяна. Разследванията са проведени в тясно сътрудничество с BND и с подкрепата на федералната полиция на САЩ. Заподозреният е бил изправен пред разследващия съдия на Федералния съд в понеделник. Срещу него е постановена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Последният път, когато в страната бе разкрит двоен агент в редиците на BND, бе през 2014 г. Две години по-късно съдът в Мюнхен осъди мъжа на осем години затвор за продължил с години шпионаж, основно за американската тайна служба ЦРУ. 32-годишният тогава бе признат за виновен в държавна измяна и разкриване на служебната тайна.