Русия, Китай и Иран разпространяват дезинформация за Кейт Мидълтън, за да дестабилизират ситуацията в Обединеното кралство, пише британското издание The Telegraph, позовавайки се на източници в правителството в Лондон.

Длъжностни лица предполагат, че враждебни държави стоят зад разпространението на теории на конспирацията и онлайн слухове за здравето на принцесата.

След като принцеса Кейт обяви диагнозата си, британският премиер Риши Сунак осъди троловете в социалните медии, които я атакуваха онлайн през последните седмици.

Впоследствие обаче принцесата отново стана жертва на атаки в интернет, които я осъдиха, че не е съобщила по-рано диагнозата си.

Но има нарастваща загриженост в британското правителство, че враждебни държавни актьори може да са замесени в подхранването на яростни нападки срещу принцесата в социалните медии.

"Част от начина на действие на враждебните държави е да дестабилизират ситуацията – да подкопаят легитимността на нашите избори или други институции“, казва източникът.

Коментарите идват, докато Великобритания се готви да обяви нови санкции срещу Китай след поредица от подкрепяни от държавата кибератаки срещу група високопоставени депутати.

Източници от Бъкингамския дворец казват, че настоящите предизвикателства, пред които е изправено кралското семейство, са по-скоро "временен момент“, отколкото "сеизмична промяна“.

Те добавиха, че крал Чарлз е "много позитивен" и се "готви" да се върне на обществена работа през лятото, ако здравето позволява.

Източници от двореца казват, че се надяват големите социални медийни компании да могат да използват ситуацията, за да укрепят системите, които сега според тях "позволяват лъжите и теориите на конспирацията да се разпространяват безконтролно“.