Работата по отстраняване на земната маса на инсталациите за ново летище на южния егейски остров Крит доведе до археологическо откритие, което гръцкото министерство на културата казва, че е уникално за своя период и трябва да бъде проучено много по-задълбочено, за да се разкрие точното му значение, пише Kathimerini.

Откритието се отнася до голям кръгъл паметник, за който се смята, че датира от минойската цивилизация от бронзовата епоха. Той беше открит на върха на хълма Папура северозападно от град Кастели, където се работи по ново международно летище, което да обслужва района на Хания.

Паметникът с диаметър около 48 метра и площ от около 1800 квадратни метра се намира на върха на хълма, на 494 метра, където трябваше да бъде инсталирана радарната система на новото летище.

Правителството свика среща, след като находката беше потвърдена, за да планира как строителството на летището може да продължи безпрепятствено, без да компрометира обекта и да попречи на археолозите да го проучват по-нататък.

"Това е уникална находка от голям интерес. Има решения, така че археологическите разкопки да могат да бъдат завършени и паметникът да бъде защитен“, заяви във вторник министърът на културата на южната ни съседка Лина Мендони, коментирайки срещата.