Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин започнаха преговорите в Кремъл, предава ТАСС.

По-рано говорителят на руския лидер Дмитрий Песков поясни, че Путин и Си Дзинпин ще имат разговор на четири очи, след което ще бъде организиран неформален обяд. Представителят на Кремъл отбеляза, че срещата ще бъде много важна и в рамките й лидерите на двете държави ще поставят на дневен ред най-наболелите въпроси "по свое усмотрение“.

Си Дзинпин пристигна на тридневно работно посещение в Русия около 13:00 часа местно време. Той бе посрещнат на президентския терминал с почетен караул и под музикалния съпровод на военен оркестър. Руската делегация, която посрещна Си Дзинпин, включваше вицепремиера Дмитрий Чернишенко, заместник-външният министър Андрей Руденко и посланика на Москва в Пекин Игор Моргулов.

Основната програма на визитата е предвидена за 21 март, вторник. Според Песков в този ден програмата се очаква да започне в 15:00 часа московско време. Предстои официална церемония по срещата, след това разговори в тесен състав, разговори в разширен състав с две делегации, подписване на документи, изявление пред медиите. Програмата включва и празнична вечеря.

Говорителят на Кремъл допълни, че двамата президенти ще обсъдят темата за Украйна и китайския план за мирно уреждане. Помощникът на държавния глава на Русия Юрий Ушаков посочи сред темите на разговорите търговско-икономическото сътрудничество, включително в областта на енергетиката.