В Кремъл обсъдиха ориентир за изборите през 2024 г., съгласно който резултатът за кандидата от властта – Владимир Путин, ще бъде по-добър от този през 2018 г., разкриват източници на РБК. При това е важен не само показателят в проценти, но и подкрепата на избирателите в абсолютни числа, обясняват от редакцията.

На семинар за служители на вътрешнополитическия блок на Кремъл (модериран от първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко), проведен миналата седмица, са обсъдени задачи, свързани с президентските избори през 2024 г., уточниха пред РБК трима източника, запознати с хода на събитието.

По-специално е било дадено уверение, че изборите ще се проведат навреме (това обеща и Владимир Путин в обръщението си към Федералното събрание) и че обществената подкрепа за президента е висока. Трябва да се поддържа високо ниво на подкрепа и консолидация на гражданите, преразказва поставените на семинара задачи един от източниците на РБК.

Обсъдено е и желанието резултатът на кандидата от властта, както и избирателната активност, да бъдат по-високи от 2018 г., допълни източникът РБК. Според втория събеседник на медията става дума за това, че се очаква резултатите да са "по-добри от миналата кампания". При това важен е не толкова показателят в проценти, а подкрепата в абсолютно изражение, пояснява друг източник на РБК.

Основният сценарий в подготовката за изборите е участието на президента Владимир Путин в тях, съобщи по-рано РБК. Самият държавен глава все още не е обявил плановете си за участие в изборите.

След референдумите в т.нар. ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсонска област, броят на избирателите в Русия се е увеличил, а подкрепата за Путин в новите територии е висока, отбелязва един от събеседниците. Според него е много вероятно същите хора, които са гласували за присъединяване към Русия, да гласуват за Владимир Путин на следващите президентски избори.

ЦИК все още не е публикувала данни за броя на избирателите в новоприсъединените към Русия територии, тъй като процесът на издаване на руски паспорти все още е в ход, обясни пред РБК представител на Комисията. По време на референдумите за присъединяването на тези територии към Русия много жители на Херсонска и Запорожка област все още имаха украински паспорти, допълни още той.

Преди изборите през 2018 г. Кремъл постави задачата 70% от гласовете да отидат за Владимир Путин, припомня РБК. Резултатът на държавния глава на Русия тогава бе 76,7% (56,4 милиона гласа в абсолютна стойност) при избирателна активност от 67,5%.

Кремъл започна подготовката за следващите президентски избори още през декември 2021 г. Тогава на семинар за служители на вътрешнополитическия блок на Кремъл бе обсъдена възможна стратегия на действие по време на президентската кампания, а осигуряването на легитимност бе посочено като основна задача, отбелязват от редакцията.