В Косово във вторник влиза в сила решението на правителството на премиера Албин Курти за замяна на регистрационните табели на превозните средства на граждани на Косово, регистрирани в Сърбия, с тези, предписани от законите на Република Косово, пише белградската "Политика“.

Съгласно решението, взето миналата седмица от правителството на Курти, от днес ще бъдат наложени санкции на тези, които в Косово не сменят регистрационните в Сърбия табели със съкращенията на сръбските топоними за градовете в Косово - като PR за Прищина ( да се замени с 01 ... -., като обозначение за района на столицата на Косово), KM за Митровица, UR за Урошевац, PZ за Призрен, GNJ за Гнилане и др.

От днес, през следващите три седмици, до 21 ноември, превозните средства, които ще се срещат по пътищата на Косово със сръбски номера, ще бъдат подложени на "порицание". След тази дата до 21 януари 2023 г. ще се издават глоби, а от 21 януари до 21 април ще се издават пробни номера.

- След 21.04. 2023 г., тези превозни средства вече няма да могат да се регистрират с табели RKS (Република Косово), да влизат и да се движат през територията на Република Косово, съобщиха компетентните органи на Косово.

В понеделник Европейският съюз обяви, че Косово има право да поиска замяната на сръбските регистрационни номера с косовски за собствениците на превозни средства в Косово, но това трябва да е резултат от преговорите за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград.

Разочарованието от решението на Курти беше изразено и от служител във Вашингтон, чийто посредник в преговорите между Косово и Сърбия Габриел Ескобар поиска отлагане на смяната на регистрационните номера с една година.

Местни и международни анализатори в изявления пред медиите предупредиха, че отказът на Курти да отложи решението за смяна на регистрационните номера може да доведе до ескалация на ситуацията в населената със сърби северна част на Косово, за която се твърди, че действа според директивите на Белград, който е отговорен за поддържането на нестабилността в региона.

Американският посланик в Сърбия Уолтър Хил заяви тези дни, че "е неразбираемо как можете да правите проблем с регистрационните номера, когато светът е изправен пред ядрена заплаха".