Вицепремиерът на Косово, отговарящ за европейската интеграция и диалога Беник Бислими твърди, че в рамките на неделния протест на "сръбски екстремисти“ по границата на най-младата държава на Балканите е трябвало да бъде подпален граничният пункт "Ярине“ – предложение на Москва, което Белград е отказал да приложи, пише македонското издание "Слободен печат“.

В пост на страницата си във "Фейсбук“ Бислими написа, че анализът на косовските институции за сигурност показва, че "истинският автор" на протеста на сръбско-косовската граница е руският президент Владимир Путин.

Според представителят на Косово в диалога със Сърбия планът на Москва и Белград за предизвикване на голям инцидент е осуетен от косовските механизми за сигурност в сътрудничество със западните съюзници, преди всичко САЩ.

"Независимо от факта, че сръбската полиция се появи вчера, за да спре хулиганите да подпалят "Ярине“, това не е нищо друго освен акт на отстъпление от страна на сръбската страна, след като видяха, че подобно нещо би ги провалило. Този план беше предотвратен от институциите на Република Косово (особено от механизмите за сигурност), в сътрудничество със западните партньори (предимно американците)“, обясни Бислими.

Съгласно думите му, "както Сърбия има Русия и Китай като съюзници, Косово има Запада и САЩ".

"Те представляват агресия, ние представляваме свобода“, обобщи Бислими.

На 18 декември от сръбската страна на ГКПП "Ярине“ се проведе протестен митинг на сръбски екстремисти, за който се твърди, че е организиран от руската групировка "Вагнер", в подкрепа на косовските сърби, които издигнаха барикади в района. От протеста бяха публикувани видеа и снимки на маскирани хора, въоръжени с "Калашников“.

Косовските институции и посолствата на САЩ и няколко западни страни призоваха за премахване на барикадите, а премиерът на страната Албин Курти заяви, че няма да позволи те да останат за дълго време. Курти подчерта, че за премахването на барикадите властите са в постоянен контакт с мироопазващата мисия на НАТО в Косово, която е поискала "още малко време", преди да предприеме необходимите действия.

ГКПП "Ярине“ и "Бърняк“ все още са затворени за движение поради барикади в северната част на Косово.