Правителството на Косово обяви в понеделник, че е осуетило заговор за убийството на премиера Албин Курти през 2021 г., потвърждавайки частично твърдения в местните медии, предава Reuters.

В изявление до журналисти относно докладвания заговор правителството обяснява, че тогава разузнавателната агенция на Косово е информирала Курти.

"Премиерът Албин Курти беше уведомен за този проблем [през 2021 г.] от Косовската разузнавателна агенция и институциите за сигурност предприеха всички мерки, за да предотвратят това действие“, се казва в изявлението.

Случаят не е бил публично достояние, "за да не се всява паника“, се пояснява още в съобщението.

Базираната в Тирана телевизия A2 съобщи в понеделник, че е получила информация за заговора от данни, публикувани онлайн от ирански хакери.

Според A2 това включва известие от косовската полиция до нейните албански колеги, че албански гражданин планира да убие премиера на Косово, депутат и още едно лице, за да "дестабилизира страната“.

Полицейските сили в Албания и Косово не бяха открити за коментар.

A2 поясни, че информацията е изтекла като част от скорошни кибератаки срещу Албания, за които Тирана обвинява Иран.

Кибератака през юли временно прекъсна правителствените уебсайтове и други обществени услуги, което накара Албания да прекъсне отношенията си с Ислямската република и да нареди на иранските дипломати и служители на посолството да напуснат в рамките на 24 часа.