Китай отчете нов рекорден брой заразени с COVID-19 след уикенд на бурни протести в цялата страна срещу ограничителните мерки, предава Reuters, като допълва, че в страната се наблюдават "безпрецедентни сцени, откакто президентът Си Дзинпин пое властта преди десетилетие“.

В Шанхай се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция в неделя, като органите на реда отведоха автобус с протестиращи. BBC информира, че полицията е нападнала и задържала един от нейните журналисти, отразяващ събитията. Няколко часа по-късно той е бил освободен.

Акциите и цените на петрола се понижиха рязко в първия ден от седмицата, тъй като редките протести породиха притеснения относно управлението на китайската политика за нулев COVID-19 и нейното въздействие върху втората по големина икономика в света. На фона на тези събития властите се опитваха да премахнат изображения и публикации, свързани със събитията.

През уикенда протестиращи в градове, включително Ухан и Ланджоу, преустановиха работата на съоръженията за тестване за коронавирус. Междувременно студенти се събраха в кампуси в отговор на пожар в апартамент в град Урумчи, който уби 10 души.

Смъртоносният пожар подхрани спекулациите, че ограниченията във връзка с COVID-19  в града, части от който са блокирани вече 100 дни, са възпрепятствали спасяването на обитателите на жилището. Тълпи в Урумчи излязоха на улицата в петък вечерта, скандирайки "Край на локдауна!“, според непотвърдени видеоклипове в социалните медии.

В Пекин големи групи се събраха след полунощ в неделя на един от околовръстните пътища в столицата в акция, която премина спокойно.

В ранните часове на деня една от групите скандираше "Не искаме тестове за COVID, искаме свобода“, докато размахваше бели бели листове хартия, които се превърнаха в символ на протестите в Китай през последните дни.Водачите на преминаващите автомобили се присъединяваха към призивите, като натискаха клаксоните и показваха вдигнати палци на протестиращите, които отговаряха с бурни аплодисменти, подчертава агенцията.

Протестиращите бяха следвани от десетки униформени полицаи, цивилни служители и полицейски коли. Началник на полицейското управление в Пекин дойде лично, за да говори с няколко от протестиращите, призовавайки ги по високоговорител да се приберат по домовете си.

Китай се придържа към политиката на Си за нулев COVID-19, въпреки че голяма част от света премахна повечето ограничения. По-рано този месец властите се опитаха да направят ограниченията по-целенасочени и по-малко обременителни, което предизвика спекулации, че скоро страната ще се върне към нормален живот. Но скокът в броя на новозаразените осуети надеждите за значително облекчаване на локдауна в близко време.

Много анализатори твърдят, че е малко вероятно Китай да предприеме повторно отваряне най-рано преди март или април, а експертите предупреждават, че властите също трябва да положат допълнителни усилия за ваксиниране на гражданите.

Китай в понеделник отчете пети пореден дневен рекорд с 40 052 нови случаи на заразени с коронавирус спрямо 39 506 ден по-рано.