Пожар в северната китайска провинция Шанси е потушен след няколкодневни усилия на пожарникарите с помощта на изкуствен дъжд, създаден чрез техниката "засяване на облаци", съобщава Xinhua.

Пожарникарите се сблъскаха с трудности при потушаването на огъня поради стръмния терен, високите температури и вятъра, поради което местните власти решиха да извършат операция "посяване на облаци", за да предизвикат дъжд.

Повече от 2200 пожарникари с оборудване са участвали в гасенето на пожара, който избухна в сряда (12 юни), съобщават от спешния щаб на град Линфен.

Засяването на облаци е разработено през 40-те години на 20 век и става популярна в САЩ през 50-те и 60-те години на 20 век. Самолети или наземни генератори стимулират съществуващите облаци, като ги "посяват" с частици сол или сребърен йодид, които образуват ледени кристали, кондензиращи в дъжд или сняг, в зависимост от височината. Според Световната метеорологична организация при оптимални условия засяването може да увеличи валежите от отделен облак с до 20%.