Градският съд на Чанчун (провинция Дзилин, Североизточен Китай) в четвъртък осъди бившия министър на правосъдието, бивш заместник-министър на обществената сигурност на Китай Фу Джънхуа на смърт с две години отсрочка. Както се посочва в присъдата на инстанцията, той е признат за виновен във вземане на подкупи на обща стойност 117 милиона юана (около 16,5 милиона долара), предава ТАСС.

Фу Джънхуа е лишен от политически права, имуществото му ще бъде конфискувано в полза на държавата. След две години условна присъда може да бъде заменена с доживотен затвор без право на обжалване и замяна.

Както установи разследването, Фу Джънхуа, докато е работил на различни държавни и партийни постове от 2005 до 2021 г., е предоставял покровителство на бизнеса, а също така е използвал служебното си положение за лични цели. Освен това той беше признат за виновен в укриване на важни доказателства за престъпления, извършени от по-малкия му брат Фу Вейхуа.

Фу Джънхуа се призна за виновен и се разкая, а също така помогна в издирването на незаконно придобито имущество и свидетелства за други престъпления.

Вътрешната партийна проверка по случая започна през октомври 2021 г. Както по-рано беше съобщено от китайските медии, неговият случай беше свързан с разследване срещу друг заместник-министър на обществената сигурност Сун Лиджун, което беше започнато през 2020 г. По-късно Сун Лиджун се призна за виновен за приемане на подкупи на обща стойност 646 милиона юана (около 95,74 милиона долара).