Определянето на минимална работна заплата в Кипър вече е в сила, съгласно разпореждане, издаден от министъра на труда и социалното осигуряване на страната Кириакос Кушос. Размерът й е 940 евро, но за първите шест месеца на работа тя ще достига до 885 евро, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Инициативата ще бъде от значителна полза за 40 000 работници с ниски доходи. Домашните помощници, фермерите и собствениците на добитък обаче не попадат под обхвата на действие на новата разпоредба. Хората, които са записани в курсове, за да получат диплома или професионална квалификация, също не са включени. Споразумение между страните ще даде възможност да се удържат 15% за храна и 10% за нощувка от паричната сума в случаите, когато работодателят предоставя и двете. Служителят може да се откаже от тази клауза от договора с предизвестие от 45 дни.

Освен това наредбата не се прилага за лицата, на които е предоставено преференциално третиране съгласно обичаен договор или други правила. Ползите на компанията няма да бъдат засегнати, ако са по-добри от изброените в постановлението.

Минималната работна заплата за страната ще се коригира за първи път на 1 януари 2024 г., а след това на всеки две години по конкретни критерии.