Въпросът за присъединяването на Украйна към Европейския съюз, мирният план на украинския президент Володимир Зеленски за разрешаване на конфликта, общностната помощ за страната, както и продоволствената сигурност ще бъдат основните теми на срещата на върха ЕС-Украйна, която ще се проведе в петък в Киев. Както подчертават от Брюксел, това е първата подобна среща на върха от началото на руската военна интервенция и след предоставянето на Украйна на статут на страна - кандидат за присъединяване към общността.

Европейският съюз ще бъде представен на срещата от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, както и 14 ключови еврокомисари. Всички те пристигнаха в Киев в четвъртък.

Високопоставен служител на ЕС заяви пред репортери в Брюксел в сряда, че подробната програма на срещата ще остане в тайна "от съображения за сигурност", но лидерите на общността и Украйна ще обсъдят четири въпроса. "Ще има четири теми: процесът на присъединяване на Украйна, отговорът на ЕС (на конфликта под формата на помощ за Киев и санкционен натиск върху Руската федерация), мирният план от 10 точки на президента Зеленски и глобалната хранителна сигурност“, заяви той.

Според дипломата, в контекста на членството на Украйна, голямо внимание ще бъде отделено на реформите, които Киев трябва да извърши, за да се присъедини към общността. "Срещата на върха признава, че има напредък в процеса на реформи, но в същото време е жизненоважно реформите да продължат, особено в борбата с корупцията. Това ще бъде важна част от дискусията", отбеляза още служителят.

Според представителя на ЕС заключителната пресконференция няма да бъде излъчена от съображения за сигурност. Срещата ще завърши с приемане на съвместна декларация.

Още преди началото на срещата стана ясно, че по една от горните теми украинските очаквания не съвпадат с европейската реалност. Киев се надява на тази среща на върха да получи обещания от Брюксел за ускорено влизане в общността, но, както каза източник в делегацията на една от европейските страни в Съвета на ЕС, това няма да се случи.

В същото време източните страни от ЕС са за ускорен процес за Украйна. "Някои страни, предимно източноевропейски, настояват, че в такъв труден за Украйна момент е необходимо да се обещае ускорено членство. Но не всички споделят това мнение. По-специално, това са големи страни членки, които смятат, че  не си струва да се дават празни обещания на Киев“, свидетелства европейски служител.

Както украинският премиер Денис Шмигал каза миналата седмица, властите на страната очакват присъединяване към ЕС след по-малко от две години след началото на преговорите. Зеленски смята, че преговорите за присъединяване към ЕС трябва да започнат тази година.

На 23 юни 2022 г. държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз решиха да дадат на Украйна и Молдова статут на кандидати за присъединяване към общността. Все още не са определени датите за започване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС. В Брюксел заявиха, че Киев трябва да работи усилено и да извърши важни реформи, за да продължи по пътя към присъединяване към Европейския съюз. ЕС също така отбеляза, че Украйна ще може да се присъедини към общността едва след края на въоръжения конфликт на територията на страната.