Изявления на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете (ОКЩ) на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили за възможността за започване на преговори между Москва и Киев за уреждане на конфликта са разгневили украинските власти, пише, позовавайки се на източници, вестник Politico.

Както припомня изданието, миналата седмица Мили, говорейки на събитие в Икономическия клуб в Ню Йорк, посочи нереалността Украйна да постигне военна победа и отбеляза, че предстоящата зима отваря възможност за започване на преговори с Руската федерация. Сега, според вестника, Вашингтон се опитва да увери Киев, че САЩ не пречат на Украйна да постигне целите си. По-специално, американски служители казват на колегите си в Киев, че очакваната зимна пауза във военните действия не означава, че преговорите трябва да се проведат в близко бъдеще. Освен това Белият дом обещава да продължи да оказва военна помощ.

По-рано Politico съобщи, позовавайки се на източници, че администрацията на САЩ е притиснала украинския президент Володимир Зеленски да изключи клаузата за невъзможността за преговори с руския лидер Владимир Путин от списъка с условия за започване на диалог. Както посочва изданието, промяната в позицията "е пряко свързана с нежен натиск от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън“.

Руският външен министър Сергей Лавров каза по-рано, че руското ръководство все още е отворено за преговори за Украйна. Той отбеляза, че Русия е готова да изслуша западните колеги, ако предложат да организират разговор за разведряване, като се вземат предвид интересите на Москва.