Както пише украинското издание Defense Express днес, 14 юни, "войникът Андрей Шишук с позивна "Север“ заяви, че въоръжените сили на Украйна на фронта в момента имат остра нужда от системи за дистанционно миниране, чието използване може да удвои загуби на руснаците по време на щурмовете на нашите позиции“.

Посочва се, че Въоръжените сили на Украйна в момента разполагат с "известни средства за дистанционно поставяне на мини, но тук говорим повече за импровизирано използване на дронове като минни заградители или боеприпаси като RAAM от западни партньори“.

"Тези средства не осигуряват необходимата плътност и дълбочина на поставяне на мини, ако говорим конкретно за съответното "разреждане“ на вражеските колони по време на щурмовете на позиции на украинските въоръжени сили. Междувременно руската армия може да използва за дистанционно поставяне на мини не само специализирани системи "Земеделие“, но и реактивни системи за залпов огън (РСЗО) "Ураган“ и "Торнадо“, пише изданието.

По-нататък се заключава, че "на този етап от войната са спешно необходими дистанционни системи за минно поставяне от западни партньори, дори ако западните армии имат, меко казано, малко такива оръжия“.

"Ако следвате отворени източници на данни, първото нещо, което ви идва на ум като пример за система за дистанционно миниране са полските Baobab-K. Отбранителната компания Huta Stalowa Wola завърши разработката си през февруари 2022 г., когато станаха известни характеристиките на тази система. Машината има шест пускови модула с по 20 дула всеки; Baobab-K може да бъде напълно зареден за до 600 минути, което отнема 30 минути за зареждане и 22 минути за изстрел. Посочва се, че Baobab-K, когато е напълно зареден, може да създаде плътно минно поле с дълбочина 30-90 метра и ширина 1800 метра. Поставянето на мини може да се извърши автоматично; за управление на превозното средство са необходими само двама членове на екипажа. В същото време комплектът от бордовото оборудване на Baobab-K включва бордови компютър, терминал за визуализация с цифрова карта и GPS навигация“, разказват киевскиte военни експерти.

Те обаче признават, че има важен нюанс - "самата полска армия ще започне да получава Baobab-K по договор от местната индустрия едва през 2026-2028 г., а обемът на поръчката е само 24 машини“.

Като "изход от ситуацията“, в допълнение към "все още сключването на договор с полската отбранителна индустрия за производство на такива машини“ за Киев, се предлага "да се поиска от полската армия поне по-стари машини от подобен тип клас, например системите ISM Kroton или Kalina“.