Властите на Киев обмислят възможността да евакуират около 3 милиона жители на украинската столица в случай на пълно спиране на електрозахранването. Това обяви ръководителят на службата за сигурност на столичните власти Роман Ткачук в интервю за американското издание The New York Times.

"Можем да загубим цялата си система за захранване“, цитира вестникът думите на Ткачук. При подобен сценарой най-малко 12 часа предварително служителите ще получат известие от службите, че мрежата е пред срив. "Ще започнем да информираме хората и да ги молим да напуснат“, поясни Ткачук.

Киев също така подготвя около 1000 отоплителни убежища за зимата, повечето от които са разположени в учебни заведения. Ткачук увери пред вестника, че в момента ситуацията с електроенергията в града е управляема.

В петък украинската енергийна компания ДТЕК заяви, че за Киев "графиците за аварийни спирания, които бяха съставени по-рано, все още не са актуални". Според компанията енергетици, заедно със специалисти от националната енергийна компания "Укренерго“, други аварийни служби и държавни органи правят всичко възможно, за да стабилизират ситуацията възможно най-скоро.

На 2 ноември "Укренерго“ обяви въвеждането на почасови графици за прекъсване на електрозахранването в централните и северните райони на Украйна, включително Киев. По-късно компанията предупреди за възможни аварийни спирания в столицата заради претоварване на електропреносната мрежа.