В Казахстан се провеждат предсрочни президентски избори, шестима кандидати се борят за главния пост в страната, включително настоящият държавен глава Касим-Жомарт Токаев. Според повечето експерти резултатите от настоящата предизборна кампания, макар и да не обещават интриги, може да поставят основите на нови политически традиции, отбелязва ТАСС.

Следващите президентски избори трябваше да се проведат през 2024 г. Въпреки това на 1 септември тази година Токаев в послание към народа обяви провеждането на предсрочни избори. Освен това той обяви предсрочни избори за долната камара на парламента и местните представителни органи през първата половина на 2023 г. На 17 септември лидерът на Казахстан подписа закон за изменение на Конституцията, за да ограничи мандата на президента до седем години без право на преизбиране. Преди това ръководителят на републиката можеше да бъде избиран за два мандата от по пет години подред.

Както отбеляза Токаев, въвеждането на единен седемгодишен президентски мандат в Казахстан ще даде "качество и динамика на обновлението на обществото и държавата“, а също така и бариера пред опитите за монополизиране и узурпиране на властта.

Претендентите

Номинирането на кандидатите за президентския пост приключи на 11 октомври. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Казахстан получи документи от 12 кандидати, включително от настоящия държавен глава. Токаев стана кандидат от създадената в негова подкрепа "Народна коалиция“, която включваше и трите парламентарни партии в страната.

Според законодателството за президент на страната може да бъде избран гражданин на републиката по рождение, навършил 40 години, владеещ държавния (казахски) език, живеещ в страната през последните 15 години и имащ висше образование. Той трябва да има най-малко пет години стаж на държавна служба или на изборна държавна длъжност и да е активен избирател.

Шестима кандидати успяха да се регистрират. Сред тях са 69-годишният изпълняващ длъжността държавен глава, 61-годишният икономист Мейрам Кажикен от Общността на профсъюзите на Казахстан "Аманат", 68-годишният Жигули Дайрабаев от Народнодемократичната патриотична партия "Ауйл" ("Село"), 48-годишният Каракат Абден от републиканското обществено сдружение "Национален алианс на професионалните социални работници", роденият през 1966 г. Салтанат Турсинбекова от републиканското обществено сдружение "Казахстански аналари - дастурге жол" ("Казахските майки - пътят към традициите"), както и 65-годишният ръководител на столичния клон на опозиционната Националсоциалдемократическа партия Нурлан Ауесбаев.

По време на предизборната кампания през 2019 г. в надпреварата се включиха седмина кандидати, което беше рекорден брой. Тогава една жена претендираше за поста държавен глава, а сега са две.

Според социологическо проучване на Института за изследване на общественото мнение избирателната активност може да достигне до 71,6%. В същото време 78,8% от избирателите възнамеряват да подкрепят кандидатурата на Токаев, Дайрабаев е на второ място с 2,8%. Ауесбаев затваря челната тройка с 1,8% от гласовете. Против всички ще гласуват 3,2% от анкетираните. По време на проучване, проведено от 4 до 6 ноември, 9,4% от участниците в него заявяват, че не са решили за кого ще дадат своя глас.

Гласуване, наблюдатели, резултати

Според ЦИК избирателите в Казахстан са 11,95 милиона. На територията на страната са отворени над 10 000 избирателни секции. Още 68 обекта ще бъдат открити в 53 държави.

Гласуването се провежда от 07:00 до 20:00 часа местно време, в някои случаи местните избирателни комисии може да удължат работното време на избирателните секции.

След приключване на гласуването членовете на избирателните комисии ще започнат да преброяват гласовете, подадени за всеки кандидат. За това са предвидени не повече от 12 часа. За обобщаване и регистриране на избрания държавен глава се дават не повече от седем дни - от 21 до 27 ноември. На практика предварителните резултати ще са известни още на сутринта след деня на изборите. Гласуването проследяват 641 международни наблюдатели, като това число включва 532 наблюдатели от 10 международни организации и 109 наблюдатели от 35 чужди държави. Очаква се в понеделник наблюдателите да дадат оценката си за изборите.

За президентските избори в Казахстан няма праг на избирателната активност. За избран ще се счита кандидатът, получил повече от 50% от гласовете. Датата на инаугурацията ще бъде определена по-късно от Централната избирателна комисия.

Новото на настоящите избори е появата в бюлетината на графата "против всички". Нормата беше въведена в бюлетините на всички нива в края на май 2021 г. В бюлетината от настоящия образец кандидатите ще бъдат подредени по азбучен ред на казахски и руски език. Настоящият лидер на страната е под номер пет в списъка.

Седем организации подадоха документи в ЦИК за извършване на проучвания на общественото мнение. В същото време, по установения ред, в деня на изборите са забранени допитванията, но регистрираните юридически лица имат право да анкетират граждани на изхода на избирателните секции.