Половин час преди полунощ в петък срещу събота част от населението в Източна Турция регистрира  земетресение с магнитуд 4.8. Епицентърът е близо до границата между вилаетите Ерзурум и Бингьол, между Йедису и Елмалъ южно от село Йешилгьол. По данни, разпространени от турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), тектонският процес е започнал на дълбочина от 7 километра под земната повърхност по източен сегмент на Северно-Анатолийската разломна система. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция “Сеизмология" в Геофизичен институт (дн.НИГГГ-БАН).

 

Доста чувствителни сътресения са усетени в градовете Ерзурум (на запад-северозапад от епицентъра; близо 760 хил.ж.), Ерзинджан (североизточно; около 115 хил.ж.), Бингьол (южно; около 100 хил.ж.), Муш (на югоизток; 68 хил.ж.), Диарбакър (южно от епицентъра, с близо милион и 800 хил. ж.).

Дълбочината на сеизмичното огнище определя събитието като принадлежащо към категорията “плитки". Този тип земетресения предопределят чувствителни ефекти в епицентъра и бързото им спадане с отдалечаване от него. В периферията на областта на усещане преобладават последствия от действието на повърхностни вълни – в случая това се наблюдава в селища на разстояния 180-250 км от източника.

 Ето каква е картината в полето на усещане, според сведенията в Европейския център:

Интензивност до V степен по 12-степенната скáла е разтърсила Бингьол, административен център на едноименен вилает. Сътресения с почти същата сила са засегнали и Ерзурум, също център на вилает. Твърде вероятно е в тези два важни града да са се получили и слаби поражения във вътрешността на сгради – леки напуквания около врати и прозорци, разкъсване на тапети, опадване на боя от контактни области между стени и тавани. Предвид късния час на събитието, уплахът е възможно да се е проявил и като паника. На епицентрални разстояния по-големи от 70 км последствията от труса са несъществени (например на 100 км - в Тунджели и Ерзинджан, те са окачествени от жителите като умерени), най-често липсват остатъчни ефекти.

Районът, в който се е случило земетресението е с множество структурни нарушения. Намира се наблизо до мястото, където се “срещат" две големи тектонски системи със съвременна активност – Северо-Анатолийската и Източно-Анатолийската. Наличието на множество руптури около това място е свидетелство за земна среда в твърде напрегнато състояние.

Това е причина за земетръсния капацитет на региона. През миналия век там са регистрирани земетресения с магнитуд над 6 – през 1949 (17 август – датата на Голямото Измитско земетресение през 1999) с епицентър на двадесетина километра северно се случва земетресение с магнитуд 6.7, а през 1971 година земетресение с магнитуд 6.8 се заражда в област на 50 км в южна посока.