В Ивано-Франковската област в Югозападна Украйна е обявена всеобща мобилизация на "човешки и транспортни ресурси“, съобщава изданието "Західний Кур‘ер“ (ЗК), като се позовава на съответната заповед.

Документът се отнася до мобилизирането на човешки и транспортни ресурси, правилата за промяна на местоживеенето и задължението на наборниците да се явят пред компетентните органи в рамките на 10 дни.

По-специално заповедта предвижда следното:

Мобилизиране на човешки и транспортни ресурси на територията на Ивано-Франковска териториална общност в количествата, определени от плана и заповедите за мобилизация.

Всички военнослужещи мъже, живеещи (пребиваващи) на територията на Ивано-Франковска териториална общност, трябва да се явят в Ивано-Франковския градски териториален център за персонал и социална подкрепа в рамките на 10 дни от датата на публикуване на тази заповед. Те трябва да носят със себе си военна книжка, паспорт, медицинска книжка, документи, даващи право на отсрочка по чл. 23 от Закона на Украйна "За мобилизационната подготовка и мобилизация“ от 21 октомври 1993 г. № 3543-ХІ.

Забранено е на наборниците да променят мястото си на пребиваване без разрешението на ръководителя на Ивано-Франковския териториален център за набиране и социална подкрепа.

Предприятия, институции, организации, независимо от тяхното подчинение, граждани, които са доставчици на превозни средства за нуждите на Въоръжените сили на Украйна, както и други военни формирования, трябва да осигурят доставката и предаването на превозни средства и оборудване в сроковете, в количествата и на адресите, посочени в сборни (частични) заявки за доставка на техника при мобилизация.

Държавни органи, изпълнителни комитети на селски и селищни съвети, териториални общности, предприятия, институции, организации, образователни институции от всички форми на собственост, независимо от тяхното подчинение, жилищни и експлоатационни организации и собственици на жилища трябва да организират и осигурят по предписания начин:

1)      Своевременно уведомяване на наборници и резервисти, които подлежат на набор за военна служба по време на мобилизация, в специален период, за да се осигури повикването им в Ивано-Франковския градски териториален център за работна ръка и социална подкрепа, както и доставчици на превозни средства и оборудване на националната икономика, които участват в задоволяване на нуждите на Въоръжените сили на Украйна и други военни формирования;

2)      Явяване на наборници на сборни пунктове или военни части в сроковете и на адресите, посочени в мобилизационните заповеди, лични призовки;

3)      Доставка и предаване на транспортни средства и техника в срокове и количества и на адресите, посочени в сборните (частичните) заявки за доставка на техника при мобилизация;

4)      Работа на системата за оповестяване, събиране и доставка на мобилизационни средства; опазване на обществения ред при оповестяване, събиране и доставка на мобилизационни средства на сборни пунктове и военни части;

5)      Издирване на граждани, които избягват военна служба;

6)      Постоянно информиране на населението за хода на набора на граждани за военна служба по време на мобилизация, в специален период;

7)      Привличане на обществени и доброволчески организации за подпомагане на набирането на граждани за военна служба по време на мобилизация в особен период.

За избягване на наборна военна служба по време на обща мобилизация гражданите, които избягват наборната служба, не се явяват при повикване в териториалните центрове за набиране и социална подкрепа, носят административна и наказателна отговорност.

Ръководителите на предприятия, институции и организации, независимо от подчинението и формата на собственост, носят отговорност за нарушения на законодателството в областта на отбраната, мобилизационната подготовка и мобилизацията в съответствие със закона.