В сряда, 14 юни, когато ще бъде проведена церемонията по държавното погребение на Силвио Берлускони, в Италия ще бъде обявен национален траур, съобщава информационната агенция ANSA.

Разпоредбата бе обявена от секретаря на Министерския съвет на Италия Алфредо Мантовано.

Знамената бяха спуснати наполовина на входа на Палацо Киджи – резиденцията на италианското правителство, в знак на траур след смъртта на Берлускони. Италианският трикольор и знамето на Европейския съюз, според съобщенията, ще се останат спуснати до средата на пилона до сряда. Свалени са знамената и на други държавни институции.

До погребението тялото на Силвио Берлускони ще остане във Вила Сан Мартино в Аркоре. Достъп ще бъде възможен само за най-близките членове на семейството му, разкри източник на агенцията.

Италианският политик-ветеран, основател и лидер на партията "Напред, Италия!“ Силвио Берлускони, оглавявал три пъти правителството в Рим, почина на 86-годишна възраст тази сутрин, съобщиха местните медии.

В началото на април, след като бе хоспитализиран с пневмония, се оказа, че Берлускони страда от хронична миеломоноцитна левкемия, на фона на която е развил белодробна инфекция. Той бе подложен на химиотерапия. Тогава Берлускони прекара повече от месец в миланската клиника "Сан Рафаеле“ и отново беше хоспитализиран на 9 юни, седмици, след като бе изписан от здравното заведение.