Общо 21 граждани на България са били арестувани в италианския град Лече по разследване за трафик на хора и принуждаване към проституция, съобщава регионалното издание La Gazzetta del Mezzogiorno.

Полицията е арестувала 22 души, но общо по случая се разследват 30 души. Арестите са извършени във вторник сутринта при операция на полицейския щаб в Лече въз основа на заповед за задържане под стража, подписана от съдия-следователя Антонио Гато.

Според разследването групата е отговорна за довеждането в Италия на българки, които са били измамени с обещание за работа и след това са били принуждавани да проституират. Момичетата, които се оказвали съпротива, са били жестоко пребивани, включително с бухалки. Приходите от незаконната дейност след това са били прехвърляни в България, където парите са били изпирани.

"Логистичният щаб“ на престъпниците се е намирал в къща на територията на италианския град. В близост до нея са били поставени камери, които заснемат как малко момиче подава чиния с кокаин на хора, седнали на маса. На кадрите се вижда как в същия момент как пребиват една от жените

Полицията уточни, че арести са извършени както в Италия, така и в България.

Престъпната група е действала срещу млади жени, предимно от българска националност, а също и от други източноевропейски страни. Те са били принуждавани да проституират в покрайнините на Лече или в други райони на Пулия. Жените са били подлагани на насилие, заплахи за убийство, физическо и психическо насилие, отнемани са им лични документи и мобилни телефони.

Ролите на всеки член на престъпното сдружение ще бъде изяснено от разследванията. Установено е, че част от арестуваните са отговорни основно за привличането на младите жени, други за транспортирането им до Италия, а трети – за контролирането им.

Според хипотезата на обвинението незаконната дейност е била улеснена и от някои италиански граждани.