В Истанбул започват преговори между Русия, Украйна, Турция и ООН за удължаване на т.нар. зърнената сделка и изпълнението на руската част от споразумението за доставка на зърно. Това става ясно от съобщение на Министерството на отбраната на югозападната ни съседка, цитирано от ТАСС. В текста се уточнява, че планираните дискусии ще продължат два дни.

Не е изключено в преговорите да участва и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. В същото време ключовият ден на дискусиите, както става ясно от разпространеното съобщение, ще бъде 11 май.

Исканията на Русия

Очаква се основната тема на разговорите да бъде началото на изпълнението на руската част от споразумението по зърнената сделка, която предвижда износ на селскостопанска продукция и торове от Руската федерация. По-рано Москва многократно отбеляза, че ако тази част не бъде изпълнена, сделката няма да бъде удължена за нов период. Анкара на свой ред заяви, че исканията на Москва са абсолютно законни и трябва да бъдат безпрекословно изпълнени.

Друга важна тема ще бъде въпросът за повторното свързване на "Росселхозбанк“ към системата SWIFT, банковите и застрахователните гаранции. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отбеляза по-рано, че удължаването на споразумението ще зависи от вземането предвид на тези изисквания на Руската федерация.

Освен това дипломатически източник разкри пред ТАСС, че на срещата в Истанбул се планира също да се подготви план за безопасна евакуация на турски търговски кораби, които са блокирани в украинските пристанища във връзка с военните действия. Значителна част от тях се върнаха в страната, в украинските пристанища остават около 10 турски кораба.

Участие на турски банки

По-рано Министерството на външните работи на Турция съобщи, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е получил предложение за участие на турската държавна банка Ziraat в извършването на операции за плащане на руско зърно и торове.

Анкара твърди, че това предложение ще бъде подкрепено, ако няма заплахи срещу турската банка, ако бъдат дадени съответните гаранции. ТАСС пише, че техническите подробности по тази тема ще бъдат обсъдени на четиристранните преговори в Истанбул.

В същото време високопоставен турски служител заяви по-рано пред Reuters, че Ziraat Bank ще бъде посредник в сделката с писмено одобрение и инструкции от САЩ и ООН, както в примера с JP Morgan. Това няма да бъде приложено, освен ако няма писмено одобрение. Ако бъдат постигнати споразумения, САЩ и ООН ще трябва да одобрят всяка транзакция.

За зърнената сделка

На 22 юли 2022 г. в Истанбул бе подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха сключени за 120 дни, през ноември миналата година бяха удължени за същия срок. На 18 март тази година Русия обяви удължаване на сделката с 60 дни, като предупреди, че това ще е достатъчно време за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН.

Руското външно министерство посочи, че по-нататъшно решение за удължаване на сделката ще зависи от повторното свързване на "Росселхозбанк“ към системата SWIFT, възобновяването на доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги, премахването на ограниченията върху застраховането и презастраховането, премахването на забраната за достъп до пристанища, възобновяване на работата на тръбопровода за амоняк "Толиати-Одеса“, деблокиране на чуждестранни активи и сметки на руски компании, свързани с производството и транспортирането на храни и торове.