Хиляди демонстранти се събраха отново в испанската столица Мадрид в неделя, за да протестират срещу планираната от управляващата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) амнистия за каталунските сепаратисти, предава DPA, като уточнява, че събитието е организирано по инициатива на опозиционната Народна партия.

По данни на организаторите в протеста се се включили около 15 000 участници. В същото време полицията оцени броя на демонстрантите на около 8 000 души.

Простестиращите носеха транспаранти с призиви като "Санчес в затвора“ и "Санчес е предател на родината“. В речта си лидерът на НП Алберто Нунес Фейхоо обяви, че лявото правителство е "срам за страната“.

"В името на Испания, сложете край на тази глупост!“, извика той към събралите се на митинга.

Протестът се проведе на фона на "поверителните преговори“ между представители на ИСРП и бившият председател на Женералитета на Каталуния Карлес Пучдемон, които започнаха в събота в Швейцария. Първата среща "мина добре“, увери преговорящият от редиците на ИСРП Сантос Сердан.

По-рано вицепредседателят на Европейска народна партия (ЕНП) Зигфрид Муресан предупреди испанския премиер Педро Санчес, че Мадрид може да загуби еврофондове поради противоречивия закон за амнистия на каталунските сепаратисти.

Припомня се, че по-рано лидерът на социалистите на Испания Педро Санчес получи подкрепата на мнозинството в парламента за съставяне на ново правителство, привличайки подкрепата на леви и сепаратистки партии.

Най-трудната сделка бе с партията на каталунците, контролирана от Пучдемон. Лидерът на сепаратистите поиска амнистия за хора, преследвани за действия, свързани с опита за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 г. На 13 ноември партията на Санчес внесе съответния законопроект.