Причината за железопътната катастрофа в Одиша ще бъде установена чрез подробно разследване, е заявил индийският министър на железниците Ашвини Вайшнав, цитират от РИА Новости.

"Ще бъде извършено подробно разследване на високо ниво и комисарят по безопасността на железопътния транспорт също ще проведе независимо разследване“, е заявил Вайшнав при пристигането си на мястото.

По-рано генералният инспектор на Националните сили за реагиране при бедствия Нарендра Сингх Бундела е заявил, че спасителната операция на мястото на дерайлирането на влак в индийския щат Одиша може да приключи до събота вечерта.

На свой ред представителят на железниците на Индия Амитабх Шарма е обявил началото на възстановителните работи на мястото на влаковата катастрофа. По-рано той е съобщил, че индийските железници са отменили 48 влака във връзка с инцидента, пренасочили са 39 влака, а още 10 следват с кратко спиране.

Индийският премиер Нарендра Моди също ще посети мястото на катастрофата близо до град Баласоре и след това ще отиде в болница в Кътак, където са настанени някои от ранените, според съобщения в медиите.

До този момент броя на загиналите не е уточнен, AFP съобщи за 288 души, а Reuters за 261.