Правителството на Хаити обяви 72-часово извънредно положение, след като въоръжени банди щурмуваха голям затвор в Порт о Пренс, в резултат на което бяха убити най-малко 12 души и избягаха около 4000 затворници, предаде ВВС.

Лидерите на бандите твърдят, че искат да принудят министър-председателя Ариел Анри, който в момента е в чужбина, да подаде оставка.

Групите, които целят да го свалят, контролират около 80 % от Порт о Пренс.

От 2020 г. насам в страната са убити хиляди хора в резултат на жестоки войни между банди.

В изявление на правителството се посочва, че през уикенда са били щурмувани два затвора - единият в столицата, а другият в близкия град Кроа дез Букет.

То заяви, че актовете на "неподчинение" са заплаха за националната сигурност и заяви, че в отговор въвежда незабавен нощен комендантски час, който започва в 20:00 ч. местно време (1:00 ч. българско време в понеделник 4 март).

Сред задържаните в Порт о Пренс са членове на банди, обвинени във връзка с убийството на президента Жовенел Моис през 2021 г.

Последният скок на насилието започна в четвъртък, когато министър-председателят замина за Найроби, за да обсъди изпращането на ръководени от Кения многонационални сили за сигурност в Хаити.

Лидерът на бандата Джими Шеризие обяви координирана атака за отстраняването му.

"Всички ние, въоръжените групи в провинциалните градове и въоръжените групи в столицата, сме обединени", заяви бившият полицай, за когото се смята, че стои зад няколко кланета в Порт о Пренс.