71 пожара са избухнали в цяла Гърция на 6 април, шест региона на страната са в готовност за "висок риск от пожари", съобщи Amna.

Заради ситуацията се проведе среща с група метеоролози, а след това и среща на Координационния орган, на която са присъствали министърът на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас.

На срещата са обсъдени силните ветрове, които ще продължат да се засилват през следващите дни, в различни региони на Гърция, което ще доведе до риск от едновременни пожари.

Решено е всички сили за гражданска защита за регионите Пелопонес, Атика, Крит, Северно и Южно Егейско море и Централна Гърция да бъдат в състояние на тревога 4 (висок риск от пожар) до вторник (9 април).

Пожарникарите се бориха с горския пожар, който избухна на 6 април сутринта в района на Маврос Колимбос в Ласити през цялата нощ. Към 7 април пожарникарите се борят само с разпръснат дим в рамките на опожарения участък, без да има пожар. За гасенето на пожара са участвали 186 пожарникари с 14 пешеходни групи , 38 автомобила, а от въздуха вчера са помагали 4 хеликоптера, един от които координационен.

Противопожарните служби в района на Крит бяха поставени в режим на обща тревога до вторник, 9 април.