От началото на годината в Гърция след усложнения, причинени от заразяване с бактериална инфекция със стрептокок от група А, са починали шест деца, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на Националната организация за обществено здраве (EODY). Пояснява се, че последният случай е регистриран тази седмица. 

Прокуратурата в Солун е разпоредила разследване на смъртта на 7-годишно дете в една от болниците в града. Детето е било прието в здравно заведение в Науса миналата събота с температура и симптоми на гастроентерит. На следващия ден здравето му се е влошило и лекарите решили да го преместят в Солун, първо в болницата "Генниматас“, а след това в "Ипократио“, където издъхва.

Петрос Кетикидис, член на изпълнителния комитет на Панелинската федерация на обществените болнични работници (POEDIN), заяви пред държавната телевизия ERT във вторник, че 9-годишният братовчед на починалото момче също е настанено в болница със сходни симптоми. Момчето получава подходящо медицинско лечение, увери той.

Това е шестата смърт на дете от стрептокок А, регистрирана в Гърция от началото на 2023 г., според EODY.