Правителството на Гърция ще повиши минималната работна заплата от следващия месец – за трети път за последната малко над една година. Решението обяви министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис месец преди изтичането на мандата му, съобщават Reuters и електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Правителството на Мицотакис, чийто четиригодишен мандат изтича през юли, повиши месечната брутна минимална заплата два пъти миналата година до 713 евро, тъй като доходите на домакинствата бяха засегнати от постоянно високата инфлация.

Сега планира да увеличи минималната заплата с 9,4% до 780 евро на месец от 1 април, обяви Мицотакис в телевизионни изявления след среща с министъра на труда и социалните въпроси Костис Хацидакис, който се очаква да направи изявления по-късно през деня.

"Всички сме наясно, че заплатите в нашата страна са все още ниски, а инфлацията оказва допълнителен натиск върху тях. Очевидно това ново повишение няма да реши проблема. Но със сигурност ще предложи много важно облекчение“, отбеляза Мицотакис, добавяйки, че увеличението е максимумът, който правителството може да предложи в рамките на финансовия капацитет на страната.

От увеличението ще се възползват около 600 000 работници.

От 2020 г. Гърция е похарчила повече от 40 милиарда евро за субсидии и финансова помощ за домакинствата и бизнеса, които се борят с последиците от пандемията от COVID -19 и нарастващите разходи за енергия след началото на войната в Украйна.

Тази година тя също така въведе увеличение от 8% на плащанията за пенсионерите, първото от 2010 г. насам.

Правителството планираше да свика избори в началото на април. Но влаковата катастрофа от 28 февруари, при която загинаха 57 души и която предизвика обществено възмущение и масови протести срещу недостатъчните мерки за безопасност в гръцките железници, отложи плановете му.

Мицотакис все още не е обявил дата за националните избори. Проучванията на общественото мнение показват, че преднината на неговата "Нова демокрация“ пред основната опозиция -  СИРИЗА, намалява след влаковата катастрофа.