Железопътните услуги в Гърция са спрени, а корабите остават на котва в пристанищата близо до столицата на южната ни съседка Атина, след като служителите напуснаха работа за отбелязване на годишнината от най-смъртоносната влакова катастрофа в страната, съобщава Reuters.

Пътнически влак от Атина до северния пристанищен град Солун се сблъска челно с товарен влак на 28 февруари 2023 година. Инцидентът отне живота на 57 души и предизвика масови протести срещу десетилетията на пренебрегване на железопътния сектор в страната.

Най-големият профсъюз в публичния сектор в Гърция – ADEDY, обяви 24-часова стачка за годишнината от трагедията. Очаква се в нея да се включват около половин милион души – железопътни работници, държавни служители, моряци и преподаватели в училищата.

"Една година по-късно отново сме на улицата, за да кажем на глас, че няма да забравим. Ще продължим да се борим, така че виновните да бъдат подведени под отговорност“, се казва в изявление на ADEDY.

Началник на гара бе арестуван часове след катастрофата. Съдебният процес вероятно ще започне през юни, уточниха от правителството на премиера Кириакос Мицотакис.

Но много оцелели и роднини на жертвите твърдят, че политиците, които са защитени от гръцкото законодателство от наказателно преследване, също трябва да поемат отговорност за недостатъците на системата за безопасност в железопътния транспорт.

Освен това служителите в публичния сектор са недоволни от скромното увеличение на заплататите в сектора – първото за 14 години. Те казват, че увеличенията не са достатъчни, за да компенсират въздействието на нарастващите разходи за живот и настояват за 10% общо увеличение на трудовите им възнаграждания.