Новоназначеният министър на транспорта на Гърция Йоргос Герапетритис обяви серия от мерки за подобряване на безопасността на железопътната система на страната след катастрофата от 28 февруари, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.  

На пресконференция Герапетритис увери, че правителството ще засили изпълнението на договор за автоматична експлоатация и сигнализация на железопътната мрежа. По думите му премиерът Кириакос Мицотакис се е свързал с ръководителя на френския производител на влакове и производствена група Alstom по въпроса.

Герапетрис заяви още, че Гърция ще възобнови операциите на пътническите влакове след въвеждане на спешни подобрения на безопасността, включително поставянето на двама началници на всички гари. Той добави, че в резултат може да се наложи железопътните услуги да бъдат съкратени.

Мерките бяха обявени, след като хиляди работници се включиха в стачка в отговор на най-смъртоносната влакова катастрофа в Гърция, при която загинаха 57 души.

Герапетрит призна големи пропуски в процедурите за безопасност в нощта на сблъсъка, като същевременно изрази съболезнования за бедствието.

"Аз също бих изразил своята мъка и съкрушение от случилото се в Темпи. Това е безпрецедентна национална трагедия, която изплаши всички ни поради мащаба си: тази неоправдана загуба на голям брой наши събратя“, коментира министърът.