Полицията в Гърция разби схема за внос на нелегален алкохол от България, съобщава местното издание Lifo.gr, като уточнява, че "многочленната банда“ е спечелила милиони евро от незаконната дейност.

Според полицията членовете на групата са пренасяли големи количества алкохолни напитки от България, които след това са били изпращани за продажба в изби, минимаркети, заведения за обществено хранене и развлекателни центрове.

По случая са арестувани 21 членове на престъпната група, сред които и лидерът й. Издирват се още деветима души, които са замесени в незаконната дейност. Медията не привежда информация за националността на арестуваните, включително дали сред тях има граждани на България.

Как работи контрабандният бизнес

Полицейското разследване е показвало, че групата е започнала незаконната си дейност поне година по-рано - през март 2022 г. Именно тогава започва контрабандата на нелегален алкохол от България, която става с камиони.

Алкохолните напитки са били укрити в специално изработени палети, с цел да не бъдат забелязани при проверка на превозните средства.

Нелегални складове за алкохол в Евбея и Атика

За временно съхранение  на контрабандния алкохол членовете на бандата са използвали склад на Евбея, а нелегалният товар след това е бил прехвърлян в складове в Атика, където са поставяли фалшиви гръцки етикети върху бутилките.

След това нелегалният алкохол е бил насочван към винарски изби, минимаркети, предприятия за кетъринг, както и развлекателни центрове в райони на Атика, Солун и други части на Гърция.

Над 200 000 евро укрити мита за алкохол

От извършените обиски в складови помещения, предприятия и превозни средства в Атика и Солун са открити  19 588 бутилки алкохолни напитки, 50 000 етикета за маркови алкохолни напитки, два камиона и пет автомобила, 7 144 евро в брой, 30 мобилни телефона и редица инструменти и бележки.

Що се отнася до укритите мита и данъци от конфискуваното количество алкохолни напитки, те надхвърлят сумата от 200 000 евро, а според полицейското разследване престъпната организация е внесла над 500 000 бутилки, което отговаря на сума от няколко милиона евро в незаконна печалба.

Конфискуваната сума ще бъде внесена във Влогово-заемна каса, бутилките ще бъдат предадени на митническите органи, а проба от алкохолните напитки ще бъде изпратена за изследване от властите.

Задържаните са отведени на компетентните органи на Прокуратурата.