Грузия обмисля възможността за референдум дали да отвори "втори фронт“ срещу Русия, пише Kyiv Post.

Слабостта, показана от руската армия по време на украинското контранастъпление през последните седем дни, възбуди духовете и в Грузия, която загуби областите Абхазия и Южна Осетия във война с Русия през 2008 година, отбелязва изданието.

Председателят на управляващата партия "Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе заяви на специална пресконференция в Тбилиси, че високопоставени украински служители "не могат да скрият желанието си“ да въвлекат Грузия във военния конфликт с Русия. В същото време грузинските власти не подкрепят тази идея. Въпреки това ръководството на страната е готово да проведе референдум, за да разбере дали хората са съгласни с това или искат да воюват с Москва, заяви Кобахидзе.

Грузинските власти могат веднага да организират всенароден референдум и да попитат дали грузинците искат война с Русия, подчерта той. В същото време той отново подчерта изрично, че ръководството на страната не подкрепя идеята за обявяване на война на Москва.

"Нека хората кажат дали искат да отворят втори фронт в Грузия срещу Русия“, подчерта Кобахидзе, обещавайки, че властите "ще действат, както кажат хората“.

По-рано Федир Вениславски, народен депутат от управляващата партия "Слуга на народа" в украинския парламент, посъветва Тбилиси "да предприеме конкретни стъпки за освобождаване на Абхазия и Южна Осетия“. Според него сега е подходящият момент, тъй като Русия е фокусирана изцяло върху Украйна.

Кобахидзе изрази надежда, че гражданите на Грузия "ще изяснят дали са съгласни с изявленията на украинските политици за необходимостта от включване на Грузия във войната или с позицията на властите на тяхната страна [да не се отваря втори фронт]“.

Според ръководителя на "Грузинска мечта“, няколко високопоставени политици в Украйна директно са заявили, че отварянето на втори фронт е желателно.

Грузинската опозиция критикува властите за "проруската им позиция“ по отношение на руската инвазия в Украйна и по-специално решението на правителството да не участва във финансовите и икономически санкции срещу Русия.