Проучвателните работи по проект за изграждане на два терминала за приемане на втечнен природен газ (ВПГ), въпреки протестите на местните жители и съпротивата на регионалните власти, започнаха край германското крайбрежие на Балтийско море източно от остров Рюген, съобщава DPA.

Разрешението за проучване е издадено от Службата за водни пътища и корабоплаване на Балтийско море. Както подчерта представител на германската енергийна компания RWE, става въпрос само за морско проучване на терен за изграждане на терминали. Министерството на околната среда на федерална провинция Мекленбург-Предна Померания не е съгласно със започването на работата. От ведомството смятат, че трябва да се изчака краят на хвърлянето на хайвера на херинга, поради което всяка работа в крайбрежната зона е забранена до май.

По-рано властите на Мекленбург-Предна Померания се противопоставиха на изграждането на  терминали за ВПГ близо до остров Рюген. Освен това няколко екологични организации и много германски граждани се противопоставиха на подобен ход. По-специално германската екологична организация Deutsche Umwelthilfe подаде жалба до минния орган в Щралзунд.

След началото на войната в Украйна, Германия реши да намали зависимостта си от руските енергийни ресурси. В настоящата ситуация германското правителство залага на изграждането на приемни терминали за ВПГ. Няколко такива мобилни терминала вече са открити в страната. Очакват се още инсталации през следващите месеци. Общият им капацитет се оценява на 33 милиарда кубически метра газ годишно. В същото време само през "Северен поток“ през 2021 г. са доставени около 60 милиарда кубически метра газ. Първият стационарен ВПГ терминал в Германия се планира да бъде завършен едва до 2026 г.