Организация, която се грижи за поддръжката на военните гробове в северния пристанищен град Хамбург, ще започне процес на разграничаване между погребаните руски и украински войници, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

Председателят на организацията Кристиан Любке призна, че процесът ще бъде труден, тъй като националността на много от погребаните войници е означена просто като "руски“ или "съветски“, въпреки факта, че по националност те може да са балти, беларуси, украинци и казаци.

Любке смята, че в Хамбург са погребани около 1400 съветски войници. Той отбелязва, че провеждането на общи акции в памет на украинци и руснаци е било трудно дори преди началото на войната в Украйна. Общо 62 хиляди жертви на Първата и Втората световна война са погребани в 36 военни гроба в Хамбург, припомня изданието.

Повечето съветски войници са положени в гробището Нойен Фридхоф, пише Die Zeit. Грижата за поддръжката им е на общинските власти. В същото време Любке отбелязва, че някои от гробовете изглеждат занемарени: причината е липсата на финансиране. По думите му законът предвижда гробовете да изглеждат "достойно“, но няма конкретни разпоредби какво точно означава това.